A Fan coil jelentése: ventilátoros hőcserélő, de sűrűn használják rá a klímakonvektor kifejezést is.  A megnevezéséből kiindulva a készülék egyszerre alkalmas fűtésre és hűtésre is.

A készülék egy ventilátort és egy hőcserélőt foglal magába. A hőcserélő csővezetékein keresztül ér el a fűtő- vagy hűtővíz, és a hőcserélőbordák segítségével hűti vagy fűti a ventilátor által áramoltatott levegőt.

A fűtővizet, ahogy az eddig ismertetett fűtési rendszereknél is egy hőtermelő berendezés állítja elő. Hűtés esetén szükséges hűtővíz előállítása, amihez egy folyadékhűtőre van szükség, de ezt akár egy hőszivattyúval is meg lehet oldani.

Amennyiben igénye van rá, a készüléknek létezik légcsatornázható változata is, ami azt jelenti, hogy a készülékbe juthat friss levegő is.

A Fan coil típusai szerelhetőség szerint:

 • Álló
 • Mennyezet alatti
 • Falra szerelhető

A Fan coil változatai:

 • Kétcsöves készülék-
  Vezetékre rendszere egyszerűbb, mivel csak egy vezeték párra van szükség, fűtéshez és hűtéshez egyaránt. A vezetékekben vagy fűtő-, vagy hűtővíz kering, ez attól függ, mire van szüksége épp. Költségtakarékosabb, mit a négycsöves változat, de nem nyújt akkora komfortot. Hűtésről fűtésre váltáshoz vagy fordítva szükség van pár órára. Egyszerre csak az egyik funkció használható.
 • Négycsöves készülék-
  Két hőcserélővel lett ellátva a készülék, egy a hűtésért, egy pedig a fűtésért felel. Ezért a két funkció közötti váltás egyszerűen és gyorsan elvégezhető. Egy ilyen típusú rendszerrel lehetőség van az egyik helyiség hűtésére és ezzel egyidőben egy másik helyiség fűtésére is. Ezért egy központi szabályozórendszer felelős, a helyiségek hőmérséklete alapján szabályoz.

A Fan coil előnyei:

 • A szabályzásra gyorsan és dinamikusan reagálnak.
 • Egyszerűen és gyorsan szerelhetőek.

A Fan coil hátrányai:

 • A ventilátor keltette zaj sokszor zavaró.
 • Ha nem rendelkezik a készülék beépített szűrővel keveri port, mivel konvekció útján adja le a hőt.

A Fan coil leginkább irodaházakban és szállodákban alkalmazott készülék, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend a családi házakban is. 40 °C-os előremenő fűtővíz hőmérséklettel is kiválóan üzemel, ezért rácsatlakoztatható napkollektorra, hőszivattyúra és kondenzációs gázkazánra is.

Fan Coil fűtés