Ha a fűtőtest nem egyenletesen meleg, akkor szinte biztos, hogy levegős a fűtésrendszer. A levegősség pedig nem csak hogy növelheti a fűtés költségeit, de tönkre is teheti, kilyukaszthatja a rendszert.

Miért kell légteleníteni a radiátort?

A radiátor légtelenítésével a teljes fűtésrendszert légtelenítjük. A vezetékekbe és a csövekbe kerülő levegő légbuborékok formájában megáll a rendszer legmagasabban lévő vízszintes szakaszain, ezzel sokszor elzárva a víz útját. Ráadásul a levegő és a víz együttese a radiátor belsejében korrodációt okozhat, amitől a radiátor hosszú távon kilyukadhat. A korróziós törmelék pedig leülepedve eltömítheti a radiátort, ezzel továbbcsökkentve annak hatásfokát, vagy akár a fűtésrendszer egyéb részeit (szivattyú, kazán) tönkre is teheti. Ha a radiátor csökkent hatásfokon üzemel, azzal az adott hőfokra felfűtött légköbméterenkénti költségek is megnövekednek!

radiatorok legtelenitese 1200x600

Miből veheti észre, hogy a radiátort légteleníteni kéne?

Ha a fűtőtest nem egyenletesen meleg, vagy a teteje kifejezetten hűvösebb mint az alja, akkor szinte biztos, hogy levegős a rendszer. További árulkodó jel lehet, ha a rendszer bugyogós, szörcsögős hangokat ad ki. A buborékok többnyire a radiátor felső részében állnak meg, ezzel csökkentve a vízszintet és a hasznos hőleadásra képes felületet. Ugyanis a radiátornak azok a részei, amelyek nem érintkeznek a kazán által felfűtött meleg vízzel, nem veszik át a vízből elvonható hőmennyiséget és így nem is adják tovább a fűtendő térnek azt.

Honnan kerül levegő a radiátorba?

Egy frissen megépített fűtésrendszer levegővel van tele. Ezt a rendszert többnyire hálózati vízzel töltik fel, ami oxigénnel van dúsítva. Az így feltöltött rendszerek általában már eleve tartalmaznak buborékokat, de a vizet melegítve abból még további oxigén válik ki. Tehát általánosságban elmondható, hogy minden fűtésrendszer már az üzembe helyezésekor levegős, ráadásul az üzemeletetése során további levegő kerülhet bele.
A rendszer levegősödésének mértékét csökkenthetjük, ha mikrobuborék leválasztót szereltetünk fel, ami összegyűjti a meleg vízből kiváló buborékokat.

Mi kell a radiátor légtelenítéséhez?

A mai radiátorok légtelenítéséhez nem kell különösebb szakértelem. A legpraktikusabb eszköz egy légtelenítő edény, ami tartalmazza a légtelenítő kulcsot és megakadályozza a víz kifröccsenését is. Amennyiben nem áll a rendelkezésünkre légtelenítő edény, abban az esetben egy szinte minden háztartásban megtalálható megfelelő méretű csavarhúzó, vagy egy légtelenítő kulcs nevű célszerszám, egy rongy és egy kis tálka szükséges a radiátorok légtelenítéséhez.

Hogyan légtelenítsen?

A levegő leeresztése nem vesz igénybe többet néhány percnél, de fontos, hogy semmi esetre se kapkodjunk!

  1. A légtelenítő edénnyel, kulccsal vagy a csavarhúzóval fogj rá erősen a szelepre!
    2. Lassan, apró mozdulatokkal kezdjed el forgatni a szerszámmal a szelepet, miközben szükség esetén a tálkát alá tartod.
    3. A forgatást hagyd abba abban a pillanatban, amikor a szelepen keresztül el kezd szökni a levegő a radiátorból. Ezt a jellegzetes sziszegős hangról fogod megismerni!
    4. A szelepet tartsad abban a pozícióban, amiben a levegő elkezdett szökni belőle, amíg a levegő mellett kevés víz el nem kezd csöpögni.
    5. Az első vízcseppek megjelenésekor kezd el visszatekerni a szelepet, és így zárd el azt, majd a ronggyal töröld le a radiátoron maradt vízcseppeket.