×

Elérhetőségek

Webáruház: +36 1 / 382-6189
Kondorosi út 5/a. + 36 1 / 208-2342
Kruspér utca 6. + 36 1 / 209-2381
Fehérvári út 63-65. + 36 23 / 520-788

« Játék

Vásárolj Hansgrohe terméket a webáruházban 2021.07.01-2021.07.31-ig és nyerd meg az értékes Hansgrohe ajándékcsomagot.

A játékban részt vesz minden olyan személy, aki Hansgrohe terméket vásárol a www.benedekszerelveny.hu webáruházában.

Sorsolás: 2021.08.02.

Ha a fűtőtest nem egyenletesen meleg, akkor szinte biztos, hogy levegős a fűtésrendszer. A levegősség pedig nem csak hogy növelheti a fűtés költségeit, de tönkre is teheti, kilyukaszthatja a rendszert.

Miért kell légteleníteni a radiátort?

A radiátor légtelenítésével a teljes fűtésrendszert légtelenítjük. A vezetékekbe és a csövekbe kerülő levegő légbuborékok formájában megáll a rendszer legmagasabban lévő vízszintes szakaszain, ezzel sokszor elzárva a víz útját. Ráadásul a levegő és a víz együttese a radiátor belsejében korrodációt okozhat, amitől a radiátor hosszú távon akár ki is lyukadhat. A korróziós törmelék pedig leülepedve eltömítheti a radiátort, ezzel továbbcsökkentve annak hatásfokát, vagy akár a fűtésrendszer egyéb részeit (szivattyú, kazán) tönkre is teheti. Ha a radiátor csökkent hatásfokon üzemel, azzal az adott hőfokra felfűtött légköbméterenkénti költségek is megnövekednek!

radiatorok legtelenitese 1200x600

Miből veheti észre, hogy a radiátort légteleníteni kéne?

Ha a fűtőtest nem egyenletesen meleg, vagy a teteje kifejezetten hűvösebb mint az alja, akkor szinte biztos, hogy levegős a rendszer. További árulkodó jel lehet, ha a rendszer bugyogós, szörcsögős hangokat ad ki. A légbuborékok többnyire a radiátor felső részében állnak meg, ezzel csökkentve a vízszintet és a hasznos hőleadásra képes felületet. Ugyanis a radiátornak azok a részei, amelyek nem érintkeznek a kazán által felfűtött meleg vízzel, nem veszik át a vízből elvonható hőmennyiséget és így nem is adják tovább a fűtendő térnek azt.

Honnan kerül levegő a radiátorba?

Egy frissen megépített fűtésrendszer levegővel van tele. Ezt a rendszert többnyire hálózati vízzel töltik fel, ami oxigénnel van dúsítva. Az így feltöltött rendszerek általában már eleve tartalmaznak buborékokat, de a vizet melegítve abból még további oxigén válik ki. Tehát általánosságban elmondható, hogy minden fűtésrendszer már az üzembe helyezésekor levegős, ráadásul az üzemeletetése során a vízből kiváló mikrobuborékok által további levegő kerülhet bele.
A rendszer levegősödésének mértékét csökkenthetjük, ha mikrobuborék leválasztót szereltetünk fel, ami összegyűjti a meleg vízből kiváló buborékokat.

Mi kell a radiátor légtelenítéséhez?

A mai radiátorok légtelenítéséhez nem kell különösebb szakértelem, könnyedén elvégezhető művelet szinte bárki számára. A legpraktikusabb eszköz egy légtelenítő edény, ami tartalmazza a légtelenítő kulcsot és megakadályozza a víz kifröccsenését is. Amennyiben nem áll a rendelkezésünkre légtelenítő edény, abban az esetben egy szinte minden háztartásban megtalálható megfelelő méretű csavarhúzó, vagy egy légtelenítő kulcs nevű célszerszám, egy rongy és egy kis tálka szükséges a radiátorok légtelenítéséhez.

A radiátor légtelenítés menete

A levegő leeresztése a fűtési renszerből nem vesz igénybe többet néhány percnél, de fontos, hogy semmi esetre se kapkodjunk.

  1. A légtelenítő edénnyel, kulccsal vagy a csavarhúzóval fogjon rá erősen a szelepre!
  2. Lassan, apró mozdulatokkal kezdjed el forgatni a szerszámmal a szelepet, miközben szükség esetén a tálkát alá tartja.
  3. A forgatást hagyja abba abban a pillanatban, amikor a szelepen keresztül el kezd szökni a levegő a radiátorból. Ezt a jellegzetes sziszegős hangról lehet megismerni!
  4. A szelepet tartsa abban a pozícióban, amiben a levegő elkezd szökni belőle, amíg a levegő mellett kevés víz el nem kezd csöpögni. 
  5. Az első vízcseppek megjelenésekor kezdje el visszatekerni a szelepet, és így zárja el azt, majd a ronggyal törölje le a radiátoron maradt vízcseppeket.