A hőszivattyú az épületgépészet szerves részét képezi. Alábbi cikkünkben betekintést nyerhet korunk egyik legfelkapottabb fűtő berendezésének a működésébe.

Épületgépészet alapismeretek

Az épületgépészet feladata, hogy biztosítsa egy épület lakói vagy használói számára a megfelelő komfortérzetet.

Infra fűtés hőleadása

A helyiségekben tartózkodókhoz a hő konvekció és sugárzás útján jut el. Ez azt jelenti, hogy egy helyiségben tartózkodó személy hőérzete függ a helyiség levegőjének hőmérsékletétől, illetve a felületek hőmérsékletétől. Ha a levegő és felületek hőmérséklete nem nagyban tér el egymástól, akkor lesz tökéletes a hőérzete. Nem megfelelő hőérzetet a szigetelés, és a nyílászárók elavultsága okozhat, például erre a problémára nyújt megoldást az infrafűtés.

Fan Coil

A Fan coil jelentése: ventilátoros hőcserélő, de sűrűn használják rá a klímakonvektor kifejezést is.  A megnevezéséből kiindulva a készülék egyszerre alkalmas fűtésre és hűtésre is.

A szén-monoxid mérgezések nagy száma a mai napig azt bizonyítja, hogy sokakban még mindig nem tudatosult kellőképpen, hogy a nyílt égésterű gázkészülékek biztonságos használatához levegő kell.

Szükséges radiátor teljesítmény kiszámítása.

Fal-.és mennyezetfűtés

A Fal-, és mennyezetfűtés működése megegyezik a padlófűtésével, a különbség, hogy az osztó nem a padlózatba továbbítja a fűtővizet, hanem a vakolatba, illetve a betonba épített műanyag vezetékekbe. Így adja le a hőenergiát.

Pallófűtés

A padlófűtés lényege a megszokott fűtési rendszerekkel szemben a fűtés kisugárzása, ami a hőt jóval nagyobb felületen képes átadni.

Ahelyett, hogy a miértekre keresne választ, vagy az adott válaszok közül szemezgetne, javasoljuk, hogy inkább vegyen egy Makita gépet kézbe, használja, és a kérdés nem lesz kérdés többé!

Lapradiátor és design radiátor

Jelenleg a leggyakrabban alkalmazott fűtésrendszer. A technológiai változásoknak köszönhetően számos újításon estek át a radiátorok.

1. oldal / 3