Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
A nagy radiátor választó

A nagy radiátor választó

Hogyan válassz radiátort, avagy mi az az 5 dolog amit mindenképpen figyelembe kell venned a választáskor?
Amikor radiátort választunk otthonunkba, fontos számos tényezőt figyelembe venni annak érdekében, hogy a fűtési rendszerünk hatékony legyen és a legmegfelelőbb komfortérzetet nyújtsa.

 A radiátor kiválasztása során érdemes figyelni az alábbi szempontokra:

  1. Méret és teljesítmény: Első lépésként számoljuk ki, mekkora a felfűtendő szoba hőigénye, ami a helyiség méretétől és hőveszteségétől függ. A túl alacsony teljesítményű radiátor nem fogja megfelelően felfűteni a teret, míg a túlméretezett radiátor feleslegesen növelheti az energiafogyasztást.
  2. Anyag és kialakítás: A radiátorok különféle anyagból készülhetnek, mint például acél, alumínium vagy öntöttvas. Az anyag határozza meg a radiátor hőleadó képességét és tartósságát. A modern kialakítású radiátorok nemcsak hatékonyak, de esztétikusak is, lehetővé téve a stílusos beillesztést a lakberendezésbe.
  3. Elhelyezés és hatékonyság: A radiátor hatékonyságát az elhelyezés is meghatározza. Az ablak alá vagy a hideg fal mellé helyezve csökkenthetjük a hőveszteséget. A közvetlen hőérzet érdekében érdemes a radiátort a fő tartózkodási helyek közelébe pozícionálni.
  4. Típusok és cél: Különböző típusú radiátorok különböző célra szolgálnak. A lapradiátorok plafonig érő változatai helytakarékosak és modern megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, míg a törölközőszárító radiátorok praktikusak a fürdőszobában, hiszen fűtenek és törölközőszárításra is alkalmasak.
  5. Ár és energiahatékonyság: A radiátorok ára függ a méretüktől, anyaguktól és kialakításuktól.

De nézzük meg lépésről lépésre az egyes tényezőket, ami megkönnyíti a választást.

Mekkora hőteljesítményű radiátort válasszak?

Mi is az a hőigény? Egy átlagos családi ház vagy lakás átlagos szigeteléssel kb. 35-40 Watt/köbméter hőt kíván. Fontos, hogy a helyiség hőigénye megfelelően legyen megállapítva, ha alacsonyra tervezzük esetleg fázni fogunk, ha túl nagyra becsüljük, akkor melegünk lesz, és kiengedjük az ablakon, ami szintén nem energiatakarékos megoldás.

blog anagyradiatorvalaszto 02

Egy egyszerű képlettel mi is kiszámolhatjuk, hogy mekkora teljesítményű radiátort vásároljunk. Sokféle kalkulátor létezik, de egy egyszerű nagyságrendi számítást mi is el tudunk végezni. Ehhez szükség van néhány adatra:

  • Szoba méretei (szoba alapterülete m2 és a belmagassága m)
  • Szigetelés típusa (új építésű 35 W/m3, jól szigetelt 40 W/m3, közepesen szigetelt 45 W/m3, rosszul szigetelt 50 W/m3, régi építésű egyáltalán nem szigetelt 55 W/m3)

Számítási példa:

Vegyünk alapul egy jól szigeteltnek mondható, 5x3 méteres alapterületű szobát, ami 2,5 m belmagasságú. Az alapterület 15 m2, beszorozva a belmagassággal az 37,5 légköbméter. Mivel jó szigetelésű a ház, ezt még szorozzuk be 40 W/m3-el, az így kapott 1500 W hőigényhez kell választanunk radiátort, amit a radiátorok adatlapján a teljesítménynél találunk.

FONTOS! Ez egy becsült érték, a pontos adatok kiszámításához kérjünk szakértői segítséget, mivel a pontos teljesítmény összetettebb számítási elven alapul. A szigetelés mértékének megállapítása is fontos tényező és az adott képlet 20 °C fokra van kalkulálva.

Milyen típusú radiátorok vannak? Mi számít jó minőségűnek?

Különféle anyagból készülhetnek radiátorok, régebbi típusú öntöttvas, acéllemez és alumínium is megtalálható a palettán. Legtöbben az acéllemez lapradiátorokat keresik, ugyan az alumínium radiátoroknak jobb a vezetőképességük, de a felhasznált anyag miatt ezek drágábbak. Az acélból öntött radiátoroknál érdemes olyat választani, aminek megfelelő a vastagsága – szinterezéssel festik fehérre, ami a felületvédelem miatt fontos. A fém a vízzel és a levegő oxigénjével találkozva korrodál, vagyis rozsdásodik, az anyag elvékonyodik és kilyukad.

Egysoros vagy kétsoros?
Ez azt jelenti, hogy hány konvektor lemeze van egy radiátornak. (Létezik 3soros is.) Az egysoros karcsúbb, a kétsoros vastagabb és a teljesítménye is nagyobb.

Milyen magas ill. hosszú legyen a radiátor?
Mondhatnánk, hogy amekkora hely van, de ez persze nem igaz. Érdemes általában az ablak alá tenni a radiátort, ami normál esetben kb. a 60 cm magasságnak felel meg, amitől olyan esetben szoktak eltérni, ha csak olyan falra lehet csak elhelyezni a fűtőtestet ahol nincs ablak, ott lehet magasabbat választani (előszoba), vagy épp üzleteknél szokták a 30 cm magasságot használni a kirakat miatt. Emellett pedig meghatározó a szükséges hőteljesítmény, aminek számítását a fentiekben taglaltuk.

Lapradiátor árak

A különböző márkájú radiátorok árai igen eltérőek lehetnek, azonban a lapradiátor árak egy márkán belül is nagy változatosságot mutathatnak. Az áraik ugyanis elsősorban a fűtési teljesítményüktől, azaz a méretüktől és a konvektorok számától függenek. Minél kisebb, és minél kevesebb konvektorból áll egy radiátor, annál olcsóbb. A tervezéskor azonban fontos, hogy az elsődleges szempont a megfelelő hőteljesítmény legyen.

Többféle márkát kínálunk különféle méretben és árakon (Technik ThermPro, Vogel NootLazzarini nappali radiátorok - Bari, Empoli, Grosseto, Ischia, Livorno, Messina, Patchwork, Pieve, Randa, TropeaFondital, Sanica), lapradiátorokat és drágább design és törölközőszárító radiátort is (Technik Therm Angora, Lazzarini törölközőszárító radiátorok). Tekintse meg kínálatunkat.

 

TechnikTherm Pro lapradiátorok előnyei

Magyarországon a háztartások többségében a mai napig részben vagy egészben lapradiátorokkal fűtenek. Az új építésű házakban is közkedvelt megoldás a felülettemperálás mellett kiegészítésként alkalmazni a lapradiátoros fűtést.

Technik ThermPro lapradiátorok belső kialakításuknak köszönhetően a maximálisan elérhető hőteljesítményt képesek leadni. Gyors reagálásuknak és dinamikus fűtési teljesítményüknek köszönhetően az energetikai hatásfokuk is rendkívül nagy.

A Technik ThermPro lapradiátorok formai kialakításuknak, sima felszínüknek és könnyen levehető, praktikus felső fedelüknek köszönhetően egyszerűen tisztíthatóak.

Szabványos radiátorok

Az ISO 9001 minőségbiztosítási szabvány követelményei szerint gyártott Technik ThermPro lapradiátorai között megtalálhat minden szabványos méretet és kivitelt az egy konvektorostól a három konvektorosig.

Tesztelt biztonság

A magyar háztartások fűtésrendszerében 3 bar az optimális üzemi nyomás. A Technik ThermPro acéllemez radiátorokat ehhez képest 13bar nyomásra tesztelik le és 10 bar nyomásra hitelesítik, hogy a teljes élettartamuk alatt megbízhatóan üzemeljenek, és megfelelő komfortérzetet nyújtsanak az otthonok lakói számára.

Tartós fehér szín

A Technik ThermPro termékei a gyártás során több tisztítókezelésen is átesnek, úgy, mint merítés, zsírtalanítás, vasfoszfáttal történő bevonás és passziválás, amik a tartós korróziógátlást segítik. A fűtőtestek a legmodernebb ismert festési technológiával RAL 9016-os hófehér színt kapják meg.

Nagy méretválaszték

A Technik ThermPro lapradiátorok minden standard méretben kaphatóak. A legkedveltebb két konvektoros vastagságon kívül további két vastagságban. A magas minőségű alapanyagok felhasználásának, és a precíz kivitelezésnek köszönhetően a Technik ThermPro acéllemez radiátoraira 10 év garanciát vállalunk!

blog anagyradiatorvalaszto 03

A Technik Therm Pro csomag tartalma

A radiátorokkal egy csomagban érkezik a vakdugó, a légtelenítő szelep, a rögzítő egység, és a falra felhelyezéshez szükséges univerzális tartókonzol is.

A tartókonzolok univerzális, mozgatást lehetővé tévő kivitelének köszönhetően a felhelyezés során a radiátorok könnyedén a fűtési rendszer többi eleméhez is csatlakoztathatóak.
A mai modern otthonok korszerű és energiatakarékos fűtési rendszere. A megfelelően kialakított radiátoros fűtési rendszer, felülettemperáló rendszer és az ideálisan beállított szabályozó berendezések felhasználása jó komfortérzetet és mellette nagymértékű energiamegtakarítást is eredményeznek.

Otthona energiamegtakarítása pedig minden esetben pénzbeli megtakarításként is jelentkezik.

 

Keresse munkatársainkat

Felújít vagy építkezik? Radiátoros fűtést szeretne? Keresse munkatársainkat bizalommal!
Segítenek kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő radiátort és a beépítéshez szükséges szerelvényeket!
Látogasson el üzleteinkbe, vagy írjon üzenetet a webinfo@benedekestsa.hu e-mail címre!

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}