Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kerti szivattyú kisokos

Kerti szivattyú kisokos

Alábbi cikkünkben eligazítást nyújtunk a kerti szivattyú típusai és felhasználási területei között.
Mindegy, hogy kertje locsolásához, öntözőrendszeréhez, vagy a házi vízellátásához keres szivattyút, mire cikkünk végére ér, Ön a kerti szivattyúk szakértője lesz.

A megfelelő szivattyú kiválasztásakor két fő szempontot érdemes figyelembe vennie:


1. A víznyerő hely tulajdonságai (vagyis honnan kell a vizet kiszivattyúzni)


2. Az Ön céljaihoz mekkora vízmennyiségre és nyomásra van szükség?

Kerti tó szivattyú

Egy kerti tó létesítése rengeteg energiát, időt és pénzt igényel. A hosszantartó eredményért fontos, hogy előre meghatározza, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük, és milyen különböző funkciókat kell ellátniuk ezeknek a szivattyúknak. Ön sem örülne neki, ha pár hét elteltével a víz zavaros és büdössé válna, a telepített halak és növények pedig kipusztulnának.


A tó vizének tisztántartásához szükséges egyik eszköz a kerti tó szivattyú, ami abban segít, hogy sokáig tudja élvezni az elkészült kerti tó szépségeit. A tószivattyúk gondoskodnak a tó és a szűrőberendezés között a víz megfelelő áramlásáról annak érdekében, hogy a tó vize mindig megfelelő tisztaságú legyen. Néhány kerti tó szivattyú típus ezen funkcióján felül tetszetős vízi játékkal is szolgál, aminek a további haszna az, hogy a tó vizébe oxigént is juttat. Ezek a szivattyúk akár kisebb szökőkutak vizének forgatásához is megfelelőek.

 

kerti szivattyu kisokos 1200

Kerti szivattyú ár

A kerti szivattyúk árak rendkívül széles skálán mozognak. Függenek a szivattyú típusától, márkájától és teljesítményétől.
Ahhoz, hogy releváns összehasonlítást tudjon tenni a több eltérő kerti szivattyú ár között, előbb meg kell határozni a szükséges típust és teljesítményt. Így végeredményként elég a különböző gyártók azonos kategóriájú termékeinek árát összehasonlítani.
Nem javasoljuk az igényeinek a szivattyú árához igazítását, mert az a rendszer alulméretezettségéhez, helytelen működéséhez vezethet.

Kerti szivattyú bekötése

A kerti szivattyút, más nevén felszíni szivattyút a szilárd száraz talajon, jól szellőző, fénytől védett területen kell elhelyezni, nem a vízbe kell beengedni. A kerti szivattyúk maximálisan 9 méteres szívó mélységig alkalmazhatóak, mert azon túl a nyomásesés következtében beindul a kavitáció folyamata.
A szivattyúnak a vizet fel kell szívnia, majd azt továbbítani a cél felé, így összesen két csővel dolgozik, egy szívócsővel és egy nyomócsővel. A vízbe a szivattyúhoz a szívó oldali ágon csatlakoztatott tömlőt kell leengedni.


Ha a tömlőt saját maga által szereli össze, akkor nagyon fontos, hogy a legaljára egy szűrős lábszelep is kerüljön, ami segít felhozni a vizet és szűrni. A nyomó oldalon pedig egy ¾”-os tömlőt kell csatlakoztatni, aminek a végére a szükségleteknek megfelelően locsolófejet, vagy automata öntözőrendszert is lehet kötni.

Kerti szivattyú típusok

A kertben számos alkalommal kell a vizet szállítani az egyik helyről a másikra. Ezeknek a különböző céloknak különböző funkciójú szivattyúk felelnek meg. A kerti szivattyúkat tehát ezen funkciók alapján különböztetjük meg az alábbi kategóriák szerint:


• Kerti öntöző szivattyú

• Zagyszivattyú

• Búvárszivattyú

• Szennyvízszivattyú

• Kútszivattyú / mélykúti szivattyú

• Házi vízellátó / Házi vízmű

 

Kerti öntöző szivattyú

Egy kerti öntözőrendszer kialakítása és telepítése előtt számos tényezőt kell figyelembe venni. Ilyen tényező többek közt az öntözőrendszer vízigénye, a betáplálási nyomás értéke és a csővezeték vesztesége, melyek együttesen határozzák meg azt, hogy milyen kerti öntöző szivattyúra lesz szüksége az öntözőrendszer kiépítéséhez.


Szintén fontos szempont, hogy az ásott vagy fúrt kút, ahonnan a vizet szeretné kinyerni, alkalmas-e egyáltalán az öntözendő terület vízellátására. Ezt az öntözendő terület, az ültetett növényzet, a tereptárgyak elhelyezkedése, valamint az alkalmazandó szórófejek típusának pontos ismeretében lehet eldönteni.
Ezek a tényezők határozzák meg ugyanis meghatározni az öntözőrendszer vízigényét. A rendszer betáplálási pontján szükséges nyomás pontos ismerete is nagyon fontos a szórófejek megfelelő működésének biztosításához. Továbbá a csővezetékek átmérője és az áramló víz mennyisége által okozott nyomásveszteséggel is számolni kell.


Ezeknek az információknak a pontos ismeretében tudja megvásárolni az igényeknek megfelelő kerti öntöző szivattyút.
Összefoglalva a rendszer vízigénye, a betáplálási nyomás értéke és a csővezeték vesztesége együttesen fogja meghatározni az öntöző rendszerhez szükséges szivattyú munkapontját. A munkapont ismeretében a szivattyú kiválasztása már egyszerű feladat.

Zagyszivattyú

A zagyszivattyúk képesek tiszta víz, szennyezett víz és szennyvíz szállítására is. Erősen, nagy szemcsemérettel szennyezett, víz esetén elsősorban zagyszivattyút szoktak alkalmazni. Ezek ugyanis az ilyen nagyobb méretű, szilárd szennyeződéseket is képesek továbbítani nagy mennyiségben. A zagyszivattyúk többnyire nem elektromos üzeműek, hanem robbanómotorosak azért, hogy olyan helyeken is könnyedén alkalmazni lehessen őket, ahol nem megoldható a szükséges áramellátás.

Búvárszivattyú

A búvárszivattyú vagy más néven merülőszivattyú egy légmentesen elzárt, a szivattyútesthez csatlakoztatott motorral rendelkező eszköz, amelyet a szivattyúzás ideje alatt teljesen lemerítenek a víz alá. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy megelőzi a kavitációt, amelynek kiváltó oka a jellemzően túlságosan nagy emelési magasság, azaz a felszín és az üzemi vízszint közötti nagy eltérés, ami nyomásesést eredményez. A búvárszivattyúk a legtöbb hagyományos szivattyúval ellentétben nem szívják, hanem a felszínre nyomják a folyadékot, és általában nagyobb teljesítménnyel is bírnak.

medence szivattyu

Szennyvízszivattyú

A szennyvízszivattyúk feladata, hogy a szennyezett vizet kiszivattyúzzák egy gyűjtőhelyről, és azt egy másik helyre, rendszerint csatornába elszállítsák.
Egy szennyvízszivattyú működése sokkal összetettebb, mint egy normál szivattyúé. A tiszta vizes áramoltatás helyett a szennyvízszivattyúnak sokkal több szennyeződéssel kell megküzdenie működése során. A szennyvízszivattyú különlegessége, hogy a darabosabb szennyeződésekkel kell, hogy megküzdjön.


Mivel ez a feladat egy normál szivattyú esetében károsodáshoz és üzemképtelenséghez vezet, így nagyon fontos, hogy vásárlás előtt tájékozódjon. Különböző szennyvízszivattyúk különböző méretű szennyeződésekkel tudnak megbírkózni.
Alapvetően két típust különböztetnek meg: az örvénykerekest és az aprítóst/darálóst.

Darálós szennyvízszivattyú

Az örvénykerekes fajtával ellentétben az darálós szennyvízszivattyú nem képes nagyobb átmérőjű darabok áramoltatására, technológiája abban rejlik, hogy aprítókések segítségével ezeket a nagyobb darabokat, kisebbekre aprítja és így továbbítja.

Örvénykerekes szennyvízszivattyú

Az örvénykerekes szivattyúk az aprítókéses változatokkal szemben a darabos részeket nem aprítják fel kisebb részekre.
Az örvénykerekes szivattyúk működési elve az, hogy a járókerék mozgási energiájának köszönhetően centrifugálisan oldalirányba továbbítják a szennyeződést és a nyomócsonkon keresztül távolítják el azt a szivattyúból.

Kútszivattyú és mélykúti szivattyú

Napjainkban egyre elterjedtebb az ásott és fúrt kutakból történő öntözés. Ezzel a megoldással egyszeri beruházással lényeges megtakarítás érhető el, már egészen rövidtávon is. Az épületgépészeti technika egyik fontos feladata, hogy a közműves vízellátással el nem látott területeken a saját kút vizét felhasználva központi vízellátásra kínáljon műszaki megoldást.


A kútszivattyúkat és mélykúti szivattyúkat alapvetően két csoportra bontjuk kúttípus szerint lehetnek ásott kút vagy fúrtkút szivattyúk.
A kútszivattyúk kiválasztása során törekedni kell arra, hogy a teljesítményük a lehető legjobban megközelítse a kút maximális teljesítményét. Ugyanis ebben az esetben a leggazdaságosabb az üzemeltetésük, és ekkor a legnagyobb a megtérülésük.

Lehetőleg kerülni kell a szivattyú rövid ideig történő, gyakori bekapcsolását. Nyers, illetve alig üzemelt kutaknál az ilyen üzemeltetés akkor is homokolást eredményezhet, ha a homokolási határ alatt van a vízkivétel.

Azokat a kútszivattyúkat, melyek nincsenek szárazon futás elleni védelemmel ellátva, olyan vezérlőegységgel célszerű telepíteni, mely megvédi a szivattyút a túlmelegedéstől és a szárazon futástól.

Fontos, hogy ha rendelkezésre áll egy jó teljesítményű kút és egy profi búvárszivattyú, akkor ne rontsa le a teljesítményt egy silány minőségű, vékony átmérőjű tömlővel.

kut szivattyu

Házi vízellátó / házi vízmű

Az úgynevezett házi vízmű vagy házi vízellátó berendezések elsősorban vízellátásra, automatikus öntözőrendszerek táplálására és kisebb-nagyobb házak vízellátási igényének kiszolgálásra lettek kifejlesztve. Alkalmasak kémiailag nem agresszív és lebegőanyagoktól mentes víz szállítására.
Ha arra van szükség, hogy a szivattyú a vízfelhasználásának megfelelően kapcsoljon be, -és ki, házi vízellátóra, vagy automata szivattyúra lesz szükség.

Nyomáskapcsoló

A nyomáskapcsolók a szivattyúk automatikus működtetéséhez szükséges a nyomástartomány függvényében állítható eszközök. Megtalálhatóak köztük külön a vízre és a levegőre alkalmazható darabok is.

Áramláskapcsoló

Az áramláskapcsolók elsősorban olyan helyeken alkalmazhatóak jól szivattyúk vezérlésére, ahol a szivattyú beindítása után folyamatos a vízkivétel (például automata öntözőrendszerek), és beépített szárazon futás elleni védelemmel vannak ellátva. Kiviteltől függően fix vagy állítható indítási nyomással üzemelnek.

Kerti szivattyú beüzemelése

A kerti szivattyú önmagában nem képes a víz felszívására. Az első beüzemelésnél a szívócsővel együtt a szivattyú házat is fel kell tölteni vízzel. A szívócső végére pedig lábszelepet (visszcsapószelep) kell felszerelni. A szívócső fontos, hogy keményfalú cső legyen. Horganycső, KPE cső, bordázott gégecső.

Fontos, hogy ha nem szeretne minden beindítás alkalmával a szivattyú feltöltésével vesződni, akkor egy visszacsapó szelepet kell szerelni a szívócső végére, ami a szivattyú leállításakor sem engedi a vizet visszafelé áramolni.


Ugyanis amikor leállítja a szivattyút, a szívócsőben lévő víz visszafolyik a ciszternába/kútba/tóba, és a csövekben a víz helyére levegő kerül. Így a legközelebbi beindítás alkalmával a víznek ismét el kell érnie a szivattyút, addig azonban levegőt fog felszívni a szivattyú. Ezáltal a vízszállítás vagy nagyon gyenge lesz, vagy szélsőséges esetben le is áll, ráadásul ez a szivattyúnak sem tesz jót.

Szivattyúk meghibásodásának okai

A kerti szivattyúk meghibásodásának vannak tipikus okai, amik gyakran a helytelen használatból adódnak. Az ilyen jellegű meghibásodásokra érdemes odafigyelni, mert garanciavesztést okozhatnak.

  • Nem kap vizet a szivattyú
  • A nyomáskapcsolón elállítják a kikapcsolási értéket
  • Elreped a kerámiagyűrű a túlmelegedéstől
  • Beázik a berendezés
  • Szétfagy a berendezés

Kerti szivattyút keres? Kérje munkatársaink segítségét!

A szivattyúk használata jelentős megtakarítást eredményezhet a víz, és csatornadíjakban, a szivattyú típusától és a mindenkori vízdíjtól függően akár már 100-400 köbméter víz felhasználása esetén is megtérül a szivattyú ára.
Munkatársaink segítenek kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő szivattyút. Üzleteinkben elérheti a Lowara, Grundfos és Wilo márkák prémium minőségű szivattyúit.


Látogasson el a Benedek Szerelvény üzleteibe, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot e-mail-ben az info@benedekestsa.hu e-mail címen!
Fontos! A kutak vizét használat előtt mindig be kell vizsgáltatni egészségügyi szempontból, és be kell tartani a kutak telepítésével és használatával összefüggő országos, -és helyi szabályzatokat is, ezeknek érdemes időben, már a kerti szivattyú kiválasztása előtt utánanézni.

 kerti szivattyu ontozeshez

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}