Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kondenzációs gázkazán

Kondenzációs gázkazán

2016 júliusában életbe lépett egy jogszabály, miszerint Magyarországon kizárólag kondenzációs kazánokat lehet újonnan felszerelni és telepíteni.

Miért kondenzációs?

A kondenzációs kazánok sajátossága, hogy hagyományos társaikkal ellentétben a kiáramló füstgázban lévő rejtett hő nagy részét vissza tudja nyerni, mert a benne lévő vízgőz kondenzációja során hőenergia szabadul fel, amit hasznosítani lehet.
A kondenzációs kazánok, hagyományos nagyjából 90%-os hatásfokú társaikhoz képest, akár 17%-kal jobb, az eredetihez képest 107%-os hatásfokot is képesek elérni! A kondenzációs kazánok égésterméke nem távozik magas hőmérsékleten a rendszerből, hanem már a gázkazán belsejében 45-80°C-ra lehül, és így az alacsonyabb hőmérsékletű kondenzátum a készülék belsejében lecsapódik, ezzel leadva a benne lévő többlet energiát.

Hogyan és mivel tud többet?

A hagyományos kazánok működésekor mintegy 11%-nyi vissza nem nyert rejtett hőenergia távozik a kéményen keresztül vízgőzként, és további 10%-nyi hőenergia vész el a füstgázzal és a burkolat hőleadásával.
Ezzel ellentétben a kondenzációs kazánok az elméletileg hasznosítható 11%-nyi rejtett hőből 7%-ot hasznosítanak a kondenzáció során, és csupán 1% a füstgáz és a burkolat hővesztesége, valamint 3% a vissza nem nyert rejtett hő. Így a hagyományos kazánok 90%-os hatásfokával ellentétben (nem abszolút értelemben véve) a kondenzációs kazánok akár 107%-os hatásfok elérésére is képesek.
A korszerű kondenzációs kazánok további előnye, hogy a kicsapódó savas kondenzátum nemcsak hogy nem károsítja a kémény anyagát, de a csatornába történő elvezetése után semlegesíti is az egyébként lúgos kémhatású szennyvizet.

Feltételek

A kondenzációs kazánokban rejlő pozitív lehetőségek kiaknázásához egyszerre legalább két feltételnek kell teljesülnie.
Egyfelől fontos, hogy a kazán vezérlése időjárásfüggő szabályozóval történjen, másfelől fontos, hogy az új kazán üzembehelyezése előtt sor kerüljön a fűtésrendszer hidraulikus beszabályozására is. Amennyiben ez a két feltétel nem teljesül, akkor a vezérlőegység ki-be fogja kapcsolgatni a kazánt és így a fűtendő helyiségek hőmérséklete ingadozni fog, és a megtakarítás mértéke is csökken.
A kondenzációs kazán előnyeit és magas hatásfokát akkor lehet a legjobban kihasználni, ha a fűtési szezon minél nagyobb szakaszában fűt kis teljesítménnyel, alacsony hőmérsékleten. Az optimálisan alacsony hőmérséklet miatt érdemes minél nagyobb fűtőfelületeket alkalmazni, mint a falfűtés, padlófűtés. Radiátoros fűtés esetén a kazánt külső, hőmérséklet-érzékelős termosztáttal kell vezérelni.

Megtakarítás

Egy elavult készülék lecserélésével egy korszerűbb kazánra, akár az éves gázfogyasztásnak 20-30%-át is meg lehet spórolni, ami az éves energiafogyasztás mintegy 10-15%-t képzi. Gondolja meg kétszer is, hogy tényleg akarja-e a fűtési rendszerhez kapcsolni a használati meleg víz előállítását. Amennyiben igen, fontos hogy a kazán minél közelebb legyen a víz felhasználási helyéhez.

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}