Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Lapradiátor előnyei

Lapradiátor előnyei

A lapradiátor minden modern ház alapvető fűtési berendezése. A központi fűtési rendszerben a kazán által felmelegített vizet vagy néha gázt szivattyúk keringtetik át a csöveken és a radiátorokon, amik a víz hőenergiáját átadják az őket körülölelő levegőnek. 
 

Alábbi cikkünkben a lapradiátoros fűtésről és annak előnyös tulajdonságairól olvashat.

1 | Lapradiátor
2 | Lapradiátor árak
3 | Lapradiátor méretek
4 | Lapradiátor méretezése
5 | Lapradiátor felszerelése
6 | Lapradiátor tisztítása
7 | Lapradiátor légtelenítése
8 | Lapradiátor hőteljesítménye
9 | Lapradiátor működési elve
10 | Technik Therm Pro lapradiátorok előnyei 

A radiátoros fűtési rendszer számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Használata viszonylag egyszerű, kezelése könnyen elsajátítható, kiegészítő készülékekkel való felszerelése lehetővé teszi a fűtés pontos, gyors reagálású szabályozását, így hatékonyabb és gazdaságosabb hőtermelést, fűtést tesz lehetővé.
A lapradiátorok széles méretválasztékának köszönhetően minden helyiségbe találhat megfelelő darabot, legyen szó akár egy szűk fürdőszobáról vagy egy tágas nappaliról.
Lapos formai kialakításuknak köszönhetően a falnál elférnek, relatív helytakarékos fűtési megoldásnak számítanak, könnyen tisztíthatóak és függőleges bordázottságuknak köszönhetően nagy fűtőfelületet biztosítanak. Meghibásodás esetén könnyen javíthatóak.

teechnikthermpro lapradiator

Lapradiátor

A radiátorok elnevezése azt sugallja, hogy ezek a fűtőtestek a hőenergia jelentős részét hősugárzás útján adják le, nem pedig konvekció, azaz hőáramlás által. A valóságban ezzel ellentétben a radiátorok egy-egy nagyon ritka kivétellel konvekció útján adják le a hőt.
Mai fogalmaink és működési elvük alapján a radiátorokra a „belső folyadék keringetéssel működő konvektor” lenne a legmegfelelőbb elnevezés. A lapradiátor elnevezés történeti okokra vezethető vissza, a radiátor szó ugyanis a folyadék keringetést alkalmazó fűtőkészülékre azelőtt elterjedt, hogy a fizikában az elektromágneses sugárzást, valamint az áramlásos hővezetést elkülönítették volna egymástól.

Lapradiátor árak

A különböző márkájú radiátorok árai igen eltérőek lehetnek, azonban a lapradiátor árak egy márkán belül is nagy változatosságot mutathatnak. Az áraik ugyanis elsősorban a fűtési teljesítményüktől, azaz a méretüktől és a konvektorok számától függenek.

Minél kisebb, és minél kevesebb konvektorból áll egy radiátor, annál olcsóbb. A tervezéskor azonban fontos, hogy az elsődleges szempont a megfelelő hőteljesítmény legyen.

Lapradiátor méretek

A lapradiátor méretek az EN442 szabvány szerint készülnek. Szélességüket és magasságukat centiméterben vagy milliméterben, vastagságukat a konvektorok számával határozzák meg.

A konvektorok száma azt jelöli, hogy hány sugárzó test van párhuzamos síkokban összefektetve egy radiátorban. Ez lehet 11K (egy konvektoros), 22K (két konvektoros) és 33K (három konvektoros).

Lapradiátor méretezés

A radiátorok megfelelő méretezése az optimális komfort- és hőérzet megteremtéséhez szükséges.

Amikor egy helyiségbe szükséges radiátorok méretét próbálja meghatározni, több szempontot is figyelembe kell venni.
• fűtővíz hőmérséklete –(a kazán, vagy egyéb fűtőberendezés kivitelétől függ)
• a radiátor anyaga
• radiátorok hőátadásának módja (konvekció / sugárzás)
• radiátorok elhelyezése
• a kifűtendő helyiség légköbmétere / hőigénye
• az épület tájolása, szerkezete és szigetelése

A lapradiátorok jellemzően acél vagy alumínium alapanyagokból készülnek. Ezeket elsősorban hővezető képességük különbözteti meg egymástól, másodsorban jelentős a különbség a tartósságuk közt is.
Magyarországon a radiátoros hőleadó berendezések a legelterjedtebbek. Ezeknek az alapanyaga lehet régebbi típusoknál öntöttvas, acéllemez, réz-alumínium, illetve alumínium. Kivitelét tekintve a radiátor lehet tagos, lapradiátor vagy akár törölközőszárító radiátor is. A lapradiátorok jellemzően alumíniumból vagy acélból készülnek.
A fent felsorolt alapanyagok között az alapvető különbség a hővezető képességük, ami a radiátorok hatásfokát befolyásolja a legjobban. Mindezek mellett nem elhanyagolható a radiátorokban lévő víz mennyisége, valamint a hőátadás módja sem.

Lapradiátor felszerelése

A lapradiátorok csomagolása tartozékként tartalmazza a fali tartókonzolokat, csavarokat és tipliket, amik a fali rögzítéshez szükségesek. A lapradiátorok felszerelését minden esetben érdemes szakemberre bízni. Ezzel megelőzhetőek a későbbi problémák, amik otthona komfortjának és energiahatékonyságának csökkenéséhez vezethetnek.

Lapradiátor tisztítása

Otthona fűtési rendszerének rendszeres és szakszerű karbantartásával meleget és pénzt takaríthat meg. A lapradiátor tisztítása óvatosságot és precizitást igényel minden esetben.
Egy frissen kiépített fűtési rendszer levegővel van tele, ugyanis üzembe helyezéskor a rendszert többnyire oxigént tartalmazó hálózati vízzel töltik fel. Az így feltöltött rendszer már alapból tartalmaz légbuborékokat, ráadásul ahogy a rendszerben lévő víz tovább melegszik, még több oxigén válik ki belőle. Ebből kifolyólag általánosan elmondható, hogy minden fűtésrendszer levegős már az üzembe helyezéskor és üzemeltetése során még több levegő kerül bele.
Árulkodó jel az, ha a radiátoroknak csak a teteje és a széle melegedik fel, középen és alul pedig egyáltalán nem, vagy csak alig. Ennek oka az úgynevezett iszaposodás, amikor szükséges a radiátort kimosni. Továbbá a radiátor bizonyos esetekben bugyogó hangot is adhat ki, amit a rendszerben felgyülemlett oxigén okoz. A légbuborékok korlátozzák a hőáramlást a rendszerben, így időről időre légteleníteni kell a radiátorokat, hogy a víz újra az egész rendszeren keresztül tudjon folyni. A fűtőtesteket addig kell légteleníteni, míg az összes levegő távozik.
Ugyanis ha a vezetékekbe és a csövekbe kerül levegő, akkor légbuborékok formájában megáll a rendszer legmagasabban lévő vízszintes szakaszain, ahol elzárja a víz útját. Ráadásul a levegő és a víz együttese a radiátor belsejében korrodációt okozhat, amitől a radiátor hatásfoka hosszú távon romolhat, sőt akár ki is lyukadhat. A korróziós törmelék, iszap pedig leülepedve eltömítheti a radiátort, és a csöveket ezzel tovább csökkentve annak hatásfokát, vagy akár a fűtésrendszer más részeit (keringető szivattyú, kazán) tönkre is teheti.

Ha a radiátor csökkent hatásfokon üzemel, azzal az adott hőfokra felfűtött légköbméterenkénti költségek is megnövekednek!
Mit lehet tenni? Ma már léteznek olyan, a fűtési rendszerbe beépíthető eszközök, mint a mikrobuborékleválasztó ésa mágneses iszapleválasztó, amik a rendszerben felgyülemlett buborékokat és iszapot távolítják el. Mindemellett lehetőség van olyan adalékanyagok használatára, amik megelőzik a korróziós folyamatok kialakulását, oldják a lerakódott szennyeződéseket és szükség esetén fertőtlenítik a fűtési rendszert, ezzel megelőzve a nyálkásodást.

lapradiator

Lapradiátor tisztítása belsőleg

A radiátorok belsejében és a fűtési csövekben keletkező és lerakódó anyagokat azok maximális hőteljesítményének érdekében el kell távolítani. Ehhez nyújtanak segítséget a fűtésrendszer karbantartását segítő adalékanyagok.

Inhibitor

A fűtési rendszerekben áramló vízben különböző káros vegyi folyamatok indulhatnak el, mint a korrózió, vízkőképződés, hidrogénfejlődés és mikroorganizmusok növekedése. Ezek megakadályozására alkalmas vegyszerek az inhibitorok.

Vízkőmentesítő

A központi fűtési rendszerekben a hálózati vízben található vízkő lerakódása hatásfokcsökkenéshez, zajok keletkezéséhez és akár a kazán hőcserélőjének megrongálódásához is vezethet. Ezen problémák megelőzéséhez számos gyártó készít vízkőoldó adalékanyagokat.

Iszapeltávolító

Régi fűtési rendszerek esetében ajánlott iszap eltávolítására alkalmas adalékanyagot használni. Az iszapeltávolító adalékanyag feloldja a törmeléket a vízben. Alkalmazása különösen fontos, amikor egy régi fűtési rendszerbe új szivattyút vagy új kazánt építenek be, vagy amikor a radiátorok már nem képesek felmelegedni, mert nagy mennyiségű iszap halmozódott fel bennük.

Univerzális tisztítószer

A fűtési rendszerek univerzális tisztítószerei eltávolítják a rendszer kiépítésekor keletkező forrasztószer maradványokat, zsírokat, az olajos szennyeződéseket, az iszapot és az összeszerelésekor keletkező törmelékeket.

Lapradiátor tisztítása külsőleg

Ahhoz, hogy teljes hatásfokkal üzemeljenek a radiátorok, kívülről is tisztának és pormentesnek kell lenniük. A külső felületeket mosószeres ronggyal érdemes tisztítani, míg a nehezen hozzáférhető részeket porszívóval vagy portörlővel.

Sok háztartásban látni, hogy ruhaneműket, vagy egyéb tárgyakat tárolnak a radiátorokon. Ezeket sem érdemes tartósan a fűtőtesteken hagyni, mert rontják annak hatásfokát és lefojtják a meleget.

Lapradiátor légtelenítése

Ha a fűtőtest nem egyenletesen meleg, például a teteje kifejezetten hűvösebb, mint az alja, akkor szinte biztos, hogy levegős a fűtési rendszer. Szintén árulkodó jel lehet, ha bugyogós, szörcsögős hangokat ad ki. A levegő többnyire a radiátor felső részében áll meg, ezzel csökkentve a víz szintjét és a hasznos hőleadásra alkalmas felület méretét. Ugyanis a radiátornak az a része, ami nem érintkezik a kazán által felfűtött meleg vízzel, nem veszi át az elvonható hőmennyiséget és így nem is adja tovább a kifűtendő térnek azt.

Mitől lesz levegős a radiátor?

Egy frissen kiépített fűtési rendszer a feltöltése előtt levegővel van tele. Üzembe helyezéskor ezt a rendszert oxigénnel dúsított hálózati vízzel töltik fel. Ebből kifolyólag a fűtésrendszerek már a kezdetekkor is tartalmaznak légbuborékokat, de a vizet melegítve abból még további oxigén lép ki. Tehát általánosságban elmondható, hogy minden fűtésrendszer már a kezdetekkor levegős, ráadásul az üzemeletetése során a vízből kiváló mikrobuborékok által további levegősödhet. 
Ennek mértékét csökkenthetjük, ha úgynevezett mikrobuborék leválasztót szereltetünk fel, ami összegyűjti a meleg vízből kiváló buborékokat.

Radiátor légtelenítés menete

A modern radiátorok légtelenítése könnyen elvégezhető.

A lapradiátor légtelenítéshez szükséges legpraktikusabb eszköz egy légtelenítő edény, ami tartalmazza a légtelenítő kulcsot és megakadályozza a víz kifröccsenését is. Amennyiben nem áll a rendelkezésére légtelenítő edény, abban az esetben egy megfelelő méretű csavarhúzó, vagy egy légtelenítő kulcs nevű célszerszám, egy rongy és egy kis tálka is alkalmas a radiátorok légtelenítésére.
A levegő leeresztése a fűtési rendszerből nem vesz igénybe többet néhány percnél, de fontos hogy semmi esetre se kapkodjon.

A légtelenítő edénnyel, kulccsal vagy a csavarhúzóval fogjon rá a légtelenítő szelepre! Lassan, apró mozdulatokkal kezdje el forgatni a szerszámmal a szelepet, miközben egy a víz felfogására alkalmas tálkát tart alá.

A forgatást hagyja abba abban a pillanatban, amikor a szelepen keresztül a levegő elkezd szökni a radiátorból. Ezt a jellegzetes sziszegős hangról ismerheti fel!

A szelepet tartsa abban a pozícióban, amiben a levegő elkezdett szökni belőle, amíg a levegő mellett egy kevés víz is el kezd kicsöpögni.  Az első vízcseppek megjelenésekor tekerje vissza a szelepet, és így zárja el azt, majd a ronggyal törölje szárazra a fűtőtestet.

Lapradiátor hőteljesítménye

A lapradiátorokkal szemben támasztott elvárásokat és az optimális hőteljesítményt az EN 442 szabvány szerint határozták meg precíz laboratóriumi mérések alapján. A viszonyítási paraméterek: a 75/65/20°C.

Lapradiátor működési elve

A fűtővízzel működő lapradiátorok esetében a hőtermelő berendezés (pl. kondenzációs gázkazán) felmelegíti a fűtőrendszer csöveiben lévő vizet, ami fűtési keringető szivattyúk segítségével eljut a radiátorokba.

A forró víz miközben áthalad a radiátorokon, átadja a hőt az anyagának, a fűtőtest anyaga pedig a vele közvetlenül érintkezésben lévő levegőrészecskéket melegíti fel. A felmelegedő levegő felszáll és továbbáramlik, majd a meleg légrészecskék a fűtőtestnél felvett hő egy részét továbbadják a helyiség távolabbi levegőjének és berendezési tárgyainak.

A fűtőtesthez eközben a felmelegedett levegő helyére ismét a helyiség alsó, hűvösebb levegője áramlik, ezzel a levegő folyamatos keringését, keveredését okozva a helyiségben. Ezáltal meleg levegő áramlásának hatására a helyiség levegője és berendezése fokozatosan felmelegszenek.

teechnik thermpro lapradiator

TechnikTherm Pro lapradiátorok előnyei

Magyarországon a háztartások többségében a mai napig részben vagy egészben lapradiátorokkal fűtenek. Az új építésű házakban is közkedvelt megoldás a felülettemperálás mellett kiegészítésként alkalmazni a lapradiátoros fűtést.

A Technik ThermPro lapradiátorok belső kialakításuknak köszönhetően a maximálisan elérhető hőteljesítményt képesek leadni. Gyors reagálásuknak és dinamikus fűtési teljesítményüknek köszönhetően az energetikai hatásfokuk is rendkívül nagy.

A Technik ThermPro lapradiátorok formai kialakításuknak, sima felszínüknek és könnyen levehető, praktikus felső fedelüknek köszönhetően egyszerűen tisztíthatóak.

Szabványos radiátorok

Az ISO 9001 minőségbiztosítási szabvány követelményei szerint gyártott Technik ThermPro lapradiátorai között megtalálhat minden szabványos méretet és kivitelt az egy konvektorostól a három konvektorosig.

Tesztelt biztonság

A magyar háztartások fűtésrendszerében 3 bar az optimális üzemi nyomás. A Technik ThermPro acéllemez radiátorokat ehhez képest 13bar nyomásra tesztelik le és 10 bar nyomásra hitelesítik, hogy a teljes élettartamuk alatt megbízhatóan üzemeljenek, és megfelelő komfortérzetet nyújtsanak az otthonok lakói számára.

Tartós fehér szín

A Technik ThermPro termékei a gyártás során több tisztítókezelésen is átesnek, úgy, mint merítés, zsírtalanítás, vasfoszfáttal történő bevonás és passziválás, amik a tartós korróziógátlást segítik. A fűtőtestek a legmodernebb ismert festési technológiával RAL 9016-os hófehér színt kapják meg.

Nagy méretválaszték

A Technik ThermPro lapradiátorok minden standard méretben kaphatóak. A legkedveltebb két konvektoros vastagságon kívül további négy vastagságban. A magas minőségű alapanyagok felhasználásának, és a precíz kivitelezésnek köszönhetően a Technik ThermPro acéllemez radiátoraira 10 év garanciát vállalunk!

A Technik ThermPro csomag tartalma

A radiátorokkal egy csomagban érkezik a vakdugó, a légtelenítő szelep, a rögzítő egység, és a falra felhelyezéshez szükséges univerzális tartókonzol is.

A tartókonzolok univerzális, mozgatást lehetővé tévő kivitelének köszönhetően a felhelyezés során a radiátorok könnyedén a fűtési rendszer többi eleméhez is csatlakoztathatóak.
A mai modern otthonok korszerű és energiatakarékos fűtési rendszere
A megfelelően kialakított radiátoros fűtési rendszer, felülettemperáló rendszer és az ideálisan beállított szabályozó berendezések felhasználása jó komfortérzetet és mellette nagymértékű energiamegtakarítást is eredményeznek.

Otthona energiamegtakarítása pedig minden esetben pénzbeli megtakarításként is jelentkezik.

Keresse munkatársainkat

Felújít vagy építkezik? Radiátoros fűtést szeretne? Keresse munkatársainkat bizalommal!
Segítenek kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő radiátort és a beépítéshez szükséges szerelvényeket!
Látogasson el üzleteinkbe, vagy írjon üzenetet a webinfo@benedekestsa.hu e-mail címre!

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}