Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Solar - Napkollektor

Solar - Napkollektor

A napsugárzásból rengeteg, lényegileg korlátlan mennyiségű napenergia nyerhető ki, ami ráadásul teljesen ingyen van. Ezért a legtöbb esetben megéri olyan eszközöket felszereltetni az épületekre, amik képesek a kinyert napenergiát hőenergiává alakítani és így felhasználhatóvá tenni azt. A nap-energia kimeríthetetlen megújuló erőforrás.

Megtérülés

A legtöbb fejtörést a napkollektorok megtérülése okozza. Az erről szóló viták nagy része konkrét adatokkal és mérésekkel nincs alátámasztva. Jó tudni, hogy egy adott rendszer megtérülése csak az adott háztartáshoz tartozó konkrét adatok kiszámításával lehetséges. A megtérülés helyes kiszámítása ráadásul megfelelő szaktudást is igényel.

Mikor éri meg napkollektoros solar rendszer kiépítésén gondolkodni?

A négy fő alapkövetelmény a rendszer alacsony bekerülési költsége, magas kihasználtsági foka, hosszú élettartama és az alacsony üzemeltetési költsége, ami lehetőség szerint folyamatos karbantartást nem igénylő rendszert jelent.
Bár Magyarországon a decemberi nap-sugárzás a júliusinak nagyjából csak a huszonöt százaléka, de melegvíz készítésére mégis egész éves üzemben jól ki lehet használni. Kifejezetten fűtés céljára a hazai viszonyok mellett vizes kollektort alkalmazni igazán akkor gazdaságos, ha például a nyári medencefűtésre már rendelkezésre álló kollektorok téli hasznosításáról vagy hőszivattyús talajhős szezonális tárolóról van szó. Közvetlen fűtésrásegítés általánosan alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerrel és rétegzett multifunkciós hőtárolóval működik jól.

A mai úgy nevezett nappali árammal működő elektromos villanybojlerek a drága csúcsidejű áramot hővé alakítva használják, ezért ennek kiváltására akár országos szinten is gazdaságos a napkollektor. Ha a melegvízigény több személyre, egész éves üzemidőben jelentkezik, akkor a napkollektor kihasználtsága nagymértékben javul.

Síkkollektor

A napkollektorok évtizedek óta működő klasszikusa a síkkollektor. A tároló tartály elkülönül a kollektortól, és az épületen belül kap helyet, ezért ez a rendszer egész évben használható. A tárolót és a napkollektort csővezeték köti össze, amiben olyan folyadék kering, ami télen sem fagy be. A síkkollektor hátránya, hogy nagy hidegben nagyon alacsony a hatásfoka. Hiába melegszik fel a hőgyűjtő lemez, a hidegben azonnal ki is hűl. A síkkollektor ideális választás melegvíz készítő rendszerek esetén.

solar napkollektor 1200x600

Vákuumcsöves kollektor

A vákuumcsöves kollektorokban a hőgyűjtő lemez egy dupla üvegcsőbe van zárva, ami pontosan úgy működik, mint a hétköznapi termosz, csak éppen a termosz fala itt átlátszó, hogy a napsugarak be tudjanak hatolni a hőgyűjtő lemezig. Ezek a kollektorok télen is kiválóan működnek.

Nem pénz kérdése

A megújuló energia megítélése ma már nem pénz, hanem sokkal inkább környezettudatosság kérdése. A mai napig sok olyan ház épül fel, ahol csak a fürdőszobaberendezés is milliós tétel, de a fűtés mégis gázkazánnal és fatüzeléssel van megoldva. Ha hiszünk abban, hogy egy szép burkolat, egy jacuzzi, és egy különleges csaptelep is megtérül az általa nyújtott plusz kényelmen keresztül, akkor hinnünk kell abban is, hogy a megújuló energiák felhasználása is bölcs választás.

 

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}