×

Elérhetőségek

Webáruház: +36 1 / 382-6189
Kondorosi út 5/a. + 36 1 / 208-2342
Kruspér utca 6. + 36 1 / 209-2381
Fehérvári út 63-65. + 36 23 / 520-788

Geberit HDPE rendszerleírás

 

A Geberit HDPE csövek és idomok a gyártás során felhasznált alapanyagok kitűnő tulajdonságainak köszönhetően alkalmasak épületen belüli, illetve épületen kívüli szennyvízvezetékek, illetve ipari és laboratóriumi vízelvezető rendszerek kialakítására. A polietilénből készült Geberit HDPE csövek és idomok kielégítik az MSZ EN 12056 valamint a MSZ EN 752 szabványok által támasztott követelményeket.

A Geberit HDPE rendszer épületen belüli alkalmazása a DIN 19535 és a DIN EN 1519 szabványok alapján, földbe fektetett vezetékek esetén a DIN 19537 szabvány alapján engedélyezett. A csövek és idomok 32-315 mm átmérőtartományban állnak rendelkezésre. A Geberit HDPE csövek és idomok a DIN 1986 szabvány 4. része alapján alkalmazhatóak földbefektetett gravitációs szennyvízelvezető rendszerek létesítésére.

Image
Image
Image

Rendszerjellemzők

 

A csövekből, idomokból, kötésekből, rögzítésekből és szigetelésekből álló Geberit HDPE lefolyórendszer kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek meghatározzák az egész rendszer alkalmazási területét. Forróvíz-állóság A Geberit HDPE ott alkalmazható, ahol a tartós terhelés a 80 °C -ot nem haladja meg. Ipari berendezéseknél, ahol a tartós terhelés a 80 °C-ot meghaladja az alkalmazhatóság feltételeit a Geberittel egyeztetni kell.

A rossz hővezetőképesség miatt (0,43 W/mK) rövid ideig tartó lehűlésnél nincs páralecsapódás. A HDPE besorolását tekintve a B2 osztályba tartozik. Az égés során vízgőz és széndioxid keletkezik, mérgező gázok azonban nem. Az épületen belüli szennyvízelvezető rendszerek sok esetben élelmiszer hulladék megsemmisítésére is szolgálnak. Ezért az alap-, gyüjtő-, és ágvezetékeknél nagy jelentősége van a kopásállóságnak. A HDPE csővezetékek ezen a területen is kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A lefolyócső anyagának flexibilitása bizonyos épületeknél vagy a hidaknál fontos kritérium, akkor, ha a vezetékeket dilatációs hézagokon kell átvezetni, vagy erős az építményt terhelő forgalom okozta rázóhatás. Azon elemek, melyek nem hegesztéssel kapcsolódnak a rendszerehez EPDM tömítéssel vannak ellátva.

Image

Épületen kívüli szennyvízelvezetés

A Geberit HDPE csövek és idomok a DIN 1986 szabvány 4. része alapján alkalmazhatóak földbefektetett gravitációs szennyvízelvezető rendszerek létasítésére. A vezetékek fektetését és a tömörségi próbát az MSZ EN 1610 és az MSZ EN 752 szabványoknak megfelelően kell végezni.

A lefolyócső anyagának flexibilitása bizonyos épületeknél vagy a hidaknál fontos kritérium, akkor, ha a vezetékeket dilatációs hézagokon kell átvezetni, vagy erős az építményt terhelő forgalom okozta rázóhatás.

Kémiai tulajdonságok

A Geberit HDPE-nek parafinszerkezete miatt nagyon jó a vegyszerállósága. Az összes szerves és szervetlen oldószerben 20 °C-on oldhatatlan. A Geberit HDPE csak 90 °C felett zsírnemű és aromatikus szénhidrogénekben és ezek klórozási termékeiben oldható.

Az anyag szobahőmérsékleten és erősen oxidálódó közegek általi hosszan tartó igénybevételnél (HNO3, H2SO4, stb.) károsodhat. 955 kg/m3 A HDPE könnyebb mint a víz, ami a szállítás és a szerelés szempontjából lényeges előnyt jelent.

Vegyi ellenállóképesség

Az átfolyó közegek csőfal anyagával történő érintkezésekor különböző reakciók játszódhatnak le, mint például a folyadék elnyelése (duzzadás), oldható összetevők kivonása (zsugorodás) és vegyi reakciók (hidrolízis, oxidáció, stb.).

Ezek a csövek és vezetékrészek tulajdonságváltozását okozhatják. Az adatok mechanikai igénybevétel nélküli bemártásos kísérleteken alapulnak és megfelelnek a mai ismereteknek. Különböző átfolyó anyagok keveredése új értékelési kritériumokhoz vezethet.

Image

Geberit HDPE előnyök

 

  • Abszolút tömörség
  • A tükör-, vagy elektrokarmantyús hegesztés abszolút tömör és erőzáró kötéseket garantál a legmagasabb megbízhatóság mellett.
  • Vegyszerállóság
  • Szennyvizek és külső hatások (pl. agresszív talaj) által okozott kémiai igénybevételnél
  • Forróvízállóság
  • Rövid ideig 100 °C-ig, tartósan (pl. ipari berendezések, nagykonyhák) 80 °C-ig
  • Környezetbarát
  • A Geberit HDPE teljeskörű újrahasznosítást tesz lehetővé a környezet károsítása nélkül