Barion Pixel
×
« Ünnepi nyitvatartás

Kedves Vásárlóink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatmi Önöket, hogy üzleteink 2023. december 23-tól 2024. január 7-ig zárva tartanak.

Január 8-án hétfőn várunk Mindenkit a megszokott nyitvatartási időben.

* A webshopban december 17. éjfél után leadott rendeléseket - ha van is készleten - már csak januárban tudjuk teljesíteni.

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Image

Mit mondanak a kutatások?

A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben azt a napot jelöli, amikor a két érték találkozik. Ettől a ponttól, azaz a mai naptól kezdve már a bolygó megújulóképességén felül fogyasztunk.
Az elmúlt bő két évtizedben a túlfogyasztás napja már két hónappal korábbra, októberről augusztus elejére került.
Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna csak biztosítani.

Mennyire rossz a helyzet?

A túlfogyasztás még az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése folytán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet. Azóta egyre korábban és korábban jön el a nap, amikor az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás átlépi azt a mennyiséget, amelyet a Föld egy éven belül még újra tud termelni. Ezt követően az emberiség fogyasztása már egyértelműen az ökoszisztéma rovására megy.

1970-ben a túlfogyasztás napja december 29-re, 1988-ban október 15-re esett; mostanra pedig már ott tartunk, hogy augusztus 1-jére várható mindez. A jelenlegi ütemet nézve 2019 lehet az első év, amikor már júliustól fogyasztja a bolygó tartalékait az emberiség.

Az egyre nagyobb mértékű élelmiszergyártás, ásványianyag-kitermelés, erdőirtás és fosszilistüzelőanyag-égetés ugyan rövid távon haszonnal jár, ám az olyan hosszú távú következmények, mint a talajerózió, a vízhiány és az éghajlati változások sajnos egyre szembetűnőbbek.

A húsfogyasztás 50%-ának helyettesítése vegetáriánus étrenddel például 5 nappal tolná vissza a túlfogyasztás napját, míg az épületek energiahatékonyságának növelésével és az ipari termelés terén bevezetett változtatásokkal 3 hetet, az emberiség ökológiai lábnyomának jelentős részét kitevő szén-dioxid-kibocsátás mértékének felére csökkentésével akár 3 hónapot is lehetne nyerni.

Az elmúlt évtizedekben a gazdasági fejlődés lassulása pozitív irányba mozdította el ezt az ökológiai mutatót. A 2007-2008-as pénzügyi válság azonban csak 5 nappal tolta ki a túlfogyasztás napját.

Image
Image

De mit tehetünk ez ellen mi?

Energiatakarékos rendszerek alkalmazása

Az épületgépészeti piacon egyre több energiatakrékos rendszer érhető el, legyen szó fűtésről, vízkezelésről vagy szellőztetésről.
Ide tartoznak többek közt a víztakarékos csaptelepek, szivattyúk, a kondenzációs gázkazánok, hőszivattyúk, hővisszanyerős szellőztetők.