Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Mire kell ügyelni a burkolat rendelésekor?

Mire kell ügyelni a burkolat rendelésekor?

Előző írásunkban felhívtuk a figyelmet a burkolatok különböző lerakási módjaira. Ezek között azonban nem csupán a látvány szempontjából van különbség, hanem a felhasznált anyag mennyisége is eltérhet. Jellemzően, minél látványosabb egy lerakási minta, annál több vágási veszteséggel kell számolni.

Normál, párhuzamos rakás esetében jellemzően elég kb. 10 %, míg diagonál burkolás esetén inkább kb. 15 % ráhagyással érdemes számolni. Természetesen ez nagyban függ a burkolandó felülettől, így minden esetben azt javasoljuk, hogy a megrendelés leadása előtt egyeztessenek burkolójukkal a szükséges mennyiségről.

Két ugyanolyan burkolat lehet eltérű színű vagy méretű?

Igen. A burkolatok összetett gyártási folyamat eredményei, mely során többek között égetési eljáráson is keresztül mennek. Így a nem egy időben égetett lapok tónusa eltérés alakulhat ki. A nyomon követhetőség érdekében a lapok tónusát a gyártók számmal és/vagy betűvel tüntetik fel a dobozokon, így pótrendelés során erre lehet hivatkozni.
Az égetés során nem csak a lapok tónusa, hanem minimális mértékben a mérete is változik. Ezt nevezik a lapok kalibrációjának, melyet szintén minden dobozon feltüntetnek a gyártók. Ez annyit jelent, hogy a kiválasztott 30x30 cm -es lap mérete általában csak névlegesen 30x30 cm. Ehhez képest a valóságban pár milliméter eltérés lehet pozitív és negatív irányba is (például lehet 297x297 mm vagy akár 301x301 mm is).

santagostino tailorart mire ugyeljen burkolat rendeleskor 2 1200x600

A burkolatok utórendeléséhez szükséges információk:

A gyárók minden esetben feltüntetik a burkolatok dobozán a pótrendeléshez szükséges adatokat.

Gyakorlati példa egy Zalakerámia burkolat dobozáról:

A lap típusa: ZBR 1
Színárnyalat/tónus: ZF
Kaliber: 0 (a kis táblázatból kiderül, hogy a 0 kaliber ennek a lapnak az esetében 150x150mm)

Gyártónként változó információk vannak feltüntetve a burkolatok dobozán. Így ezeken kívül is találhat értékes információkat a kiválasztott termék csomagolásán. Kiderülhet, hogy 1. osztályú lapot vásárolt-e, és akár a lap vastagsága is. A pontos gyártási időpont, és a dobozban található lapok által lefedhető terület, vagy azok darabszáma is.

A pótrendelés megkönnyítése

Ebből a kis összefoglalóból is látható, hogy a tónus és kalibrációs eltérés elkerülése végett nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiséget rendeljük. Pótrendelés esetén ugyanis előfordulhat, hogy már nincs ugyanabból a gyártásból burkolat, így színben vagy méretben eltérés lehet a meglévő és a pótlásként vásárolt lap között. Bizonyos esetekben így is előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyóan mégsem lesz elég a burkolat, emiatt ami a Benedek Szerelvénynél azt szoktuk tanácsolni, hogy a burkolás során őrizzenek meg 1-1 dobozt a burkolandó lapokból, ezzel is megkönnyítve az utánrendelést. 

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}