Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Tippek és trükkök a megfelelő burkolat kiválasztásához - 2. rész

Tippek és trükkök a megfelelő burkolat kiválasztásához - 2. rész

Sok emberben rögzült az az elképzelés, hogy kis helységbe csak kis burkolatot szabad rakni. Nos, ez nem feltétlenül igaz! Gondosan megtervezett színekkel és lerakási móddal gond nélkül fel lehet a nagyobb lapokat is burkolni.

Játék a formákkal

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy nagyméretű fürdőszobával rendelkezzen, így sokan szembesülnek a pici fürdőszoba burkolásánál felmerülő kezdeti problémával:

Mekkora burkolatot válasszak? A kérdésre a válasz: amekkora tetszik. Persze reális keretek között.
Manapság egyre több burkolat gyártónál találhatóak a kínálatban 20x50 cm vagy 20x60 cm méretű falburkoló lapok. Ezek ideális megoldások fektetett lerakási mód esetében a tér hosszanti nyújtására. Akár önmagában, akár más színnel vagy valamilyen dekorációs elemmel kombinálva. Mivel ez a fajta burkolási mód oldal irányba viszi a tekintetet, így ezáltal szélesebbnek tűnik a fal. Hosszanti, vagyis állított falburkolás esetén a minta a tekintetet inkább felfelé viszi, így magasabbnak tűnik a burkolt felület.

Dualgres London és Marazzy Clayline

Pici, normál belmagasságú fürdőszoba esetén felmerül a kérdés, hogy akkor most mit tegyünk: nyújtsunk vagy magasítsunk? Erre a kérdésre is igyekszünk választ adni:
Végig kell gondolnunk, hogy mi mindent kell elhelyeznünk a fürdőben. Mit szeretnénk kihangsúlyozni, vagy éppen inkább miről tereljük el a figyelmet?
Nagyon kedvelt és mutatós megoldás a zuhanykabin belsejének mozaikos, vagy a fürdőszoba egyéb részétől eltérő színű csempével történő burkolása. Ebben az esetben célszerű a többi részt egyszínű csempével burkolni és az egyéb kiegészítő dekorálást kihagyni vagy minimálisra csökkenteni.

 

marazzi clayline lava cotton burkolat valasztas

Cifre Cement

Kádas fürdőszoba esetében, remekül fel lehet dobni a kád mögötti falat egy nagyobb, látványosabb dekorral (például valamilyen kép), vagy akár a többi faltól eltérő, más színnel is. Amennyiben a kádnál nem az előlapos megoldást választjuk, hanem beépítjük, akár a kád elejét akár mozaikkal vagy más színű csempével is ki lehet emelni. Ezzel garantáltan a kívánt helyre irányítjuk a figyelmet, a többi rész pedig lehet kevésbé mintázott vagy akár egyszínű is.
Természetesen a dekorálás során célszerű szem előtt tartani a kevesebb néha több elvet, hiszen a túl sok minta vagy szín könnyen zsúfolttá változtathatja a teret. Legyünk mértékletesek! Padló burkolás esetében is különböző lerakási módok közül lehet választani. A döntés során egyaránt mérlegelni kell a kiválasztott lap és a burkolandó felület méretét is. Egyenlő oldalú (például 45x45 cm, 60x60 cm) burkolólap esetén jellemzően az úgynevezett párhuzamos (vagy, ahogy sokan ismerik: „hálós”) és „diagonál” lerakási módok közül szoktak választani. Ez utóbbi megoldás mellett általában abban az esetben szoktak dönteni, ha optikailag nagyítani szeretnék a teret.

Párhuzamos és diagonál burkolat

Nem egyenlő oldalú, „téglalap alakú” burkolatok (például 30x60 cm) esetében jellemzően a 1/3-2/3 eltolási módot javasoljuk. Az úgynevezett „feles kötés”-t nagyobb lapoknál nem célszerű alkalmazni, mert az égetés során a hő hatására némi felületi íveltség keletkezik a lapban és ebben a formában nagyon látszódna ez a minimális íveltség. Sok gyártó megadja, hogy milyen minimum és maximum méret között lehet a lapokat eltolni, ez nagy segítség a lerakási mód megtervezésénél és a burkolásnál. Erre minden esetben oda kell figyelni és az adatokat a burkoló rendelkezésére kell bocsájtani.

Burkolat L kötésben

Ezeknél a lapoknál nagyon látványos az úgynevezett „L” kötés alkalmazása is. Garantáltan figyelemfelkeltő lesz így a burkolat, hiszen sem méretében, sem mintázatában nem szokványos. Akár csak a színekkel és a formákkal játszva is ki lehet emelni a felületet. Legyen hát merész, vesse papírra ötleteit és álmodja meg az Önnek leginkább tetsző burkolási módot.

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}