Barion Pixel
×
« Ünnepi nyitvatartás

Kedves Vásárlóink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatmi Önöket, hogy üzleteink 2023. december 23-tól 2024. január 7-ig zárva tartanak.

Január 8-án hétfőn várunk Mindenkit a megszokott nyitvatartási időben.

* A webshopban december 17. éjfél után leadott rendeléseket - ha van is készleten - már csak januárban tudjuk teljesíteni.

Kellemes ünnepeket kívánunk!

A radiátorok hatásfokát, hőleadását és üzemeltetési szabványait több tényező is befolyásolja. Az egyik legfontosabb ezek közül a radiátor alapanyaga.

A radiátorok hatásfokát, hőleadását és üzemeltetési szabványait több tényező is befolyásolja. Az egyik legfontosabb ezek közül a radiátor alapanyaga.
Magyarországon az öreg fűtési rendszerekben alapvetően öntöttvas tagos radiátorok, acéllemez radiátorok és alumínium radiátorok fordulnak elő. Mivel úgy tapasztaltuk, hogy az öreg épületekben gyakorta előforduló retro radiátorok teljesítményadatait nagyon nehéz kideríteni, így összefoglaltuk az öt leggyakoribb típusét kiosztásuknak megfelelően.
Link a táblázatokhoz a cikk végén!

retro radiatorok benedek szerelveny 1200x600

Öntöttvas radiátor

Öntöttvas radiátorral egyre kevesebb helyen találkozhatunk, mert ugyan gyártják még őket, de nagyon drágák és a tagos elrendezésük sem felel meg a mai esztétikai követelményeknek.
Mindazonáltal sokkal jobb hőforrások alumínium és acéllemez társaiknál, mert ugyan lassabban lehet felfűteni őket, de a hőt tovább tárolják és tovább is adják le. Tagos elrendezésüknek köszönhetően azonban a méretük a tagok számának változtatásával könnyen módosítható.

tagos acellemez radiator 462x462

Acéllemez radiátor

Az acéllemez radiátor a manapság legelterjedtebb radiátor típus. Megkülönböztetnek szimpla konvektrorosat (11K), dupla konvektorosat (22K) és tripla konvektorosat (33K).
Létezik belőle: 300, 400, 500, 600 és 900mm magas, de a legjellemzőbb méret a 600mm-es, amit ablak alá lehet szerelni. A tagos acéllemez radiátorok hossza gyárilag meghatározott, és utólag csak a gyártó által módosítható.

 

 

 

 

 

 

 

stebek radiator 462x462

Alumínium radiátor

Az alumíniumból készült radiátorok lényegesen kedvezőbb hőleadási értékekkel rendelkeznek, mint olcsóbb acéllemez társaik, de az összes típus közül, ezek a legérzékenyebbek a víz minőségére, oxigén tartalmára és PH értékére. Ezeket a radiátorokat nem szabad réz vezetékekkel szerelni, mert azok elektrolízist indíthatnak el, ami a radiátor korai kilyukadásához vezethetnek, és olyan műanyag vezetékekkel sem szabad használni, amelyek oxigéndiffúziónak voltak kitéve, mert azokon keresztül oxigén kerülhet a rendszerbe.

 

 

 

 

 

 

acelcso radiator 462x462

Acélcső radiátor

Általánosságban elmondható, hogy akármilyen fütésrendszerről és radiátorról legyen szó, fontos hogy a fűtésrendszerben megfelelő PH értékű víz keringjen, különben a rendszer leggyengébb pontja (jellemzően a radiátor) kilyukad.
Ennek elkerülése érdekében adott időközönként érdemes a fűtési rendszert átmosatni és a korróziógátló folyadékot beletölteni, ami egy védőréteget képez a csövek és a radiátorok belső felületén, így megakadályozva az idő előtti korrodálódást.

Az alábbi linken található PDF dokumentumban öt régi típusú radiátor teljesítménytáblázata és egyéb műszaki adatai szerepelnek melyekkel a mai napig rendszeresen találkozhat munkája vagy a hétköznapok során.

 

 

 

 

TÁBLÁZAT