Termékkategóriák és egyebek
Kosár arrow_drop_down
Kosár tartalma
Üres kosár
Össztömeg:
  kg
Nettó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Újabb szigorítások lépnek életbe a kazáncserénél

Újabb szigorítások lépnek életbe a kazáncserénél

2018. szeptember 26-án léptetik életbe az újabb rendelkezéseket a kazáncserékkel kapcsolatban. Ez főként a társasházban élőket érinti, ugyanis megszűnik a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP minősítéssel rendelkező TURBO kondenzációs készülékek gyártása, emellett a rendelkezés szigorítja a nitrogén-oxid (NOx) kibocsátást is.

A NOx kibocsátási érték miatt az eddig Erp minősítéssel elfogadott hagyományos kéményes készülékekben is jelentős műszaki átalakítás szükséges.

kazan 1200x600


A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől csak ErP minősített gázkazánok szerelhetőek fel. Az elmúlt két évben az egyéni fűtéssel rendelkező lakások és családi házak már csak és kizárólag kondenzációs kazánt telepíthettek. Egyedül az olyan társasházi lakások képeztek kivételt, akik gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek. Azonban az új rendelet értelmében 2018 őszéig kaptak türelmi időt a korszerűsítésre.

Megszűnik a gyártás 2018 szeptemberétől


A 2017 februárjában megjelenő turbós kazánok helyére kéményátalakítás nélkül felszerelhető TURBO kondenzációs ErP kazánok gyártása 2018. szeptember 26-án hatályba lépő rendelkezések alapján megszűnik.

2018 szeptemberétől műszaki fejlesztést igénylő kazánok


A jelenlegi kazánpiac 5 százalékát érintő 10 kW-os és az alatti fűtőkészülékek, illetve a 30Kw névleges teljesítményű és az alatti hagyományos kombi kazánok az a kategória, amit az új rendelet hatására komoly változások érintenek. A jelenleg forgalmazott, Erp jelzéssel ellátott termékeket komoly műszaki fejlesztésnek kell alávetnie a gyártóknak ahhoz, hogy megfeleljenek a szeptemberben hatályba lépő szigorításnak, azaz meg kell felelniük az 56 mg/kVh-ás NOx-kibocsátási értéknek.

Az EU-s rendelet hatása


Az Eu-s rendelet hatására hazánkban a kondenzációs kazánok piacán 2017-ben 10 százalékos növekedés figyelhető meg. A szigorú szabályozás hatására, illetve az ez időtájt esetlegesen meghibásodott, tönkre ment készülékek miatt sokan rákényszerültek a válltásra.

Ehhez a piaci bővüléshez sokkban hozzájárult a 2017 nyarán kiírt Otthon Melege Program, ami várhatóan 2018-ban is elérhető lesz. Jelenleg az NFSI tárgyalja az új kiírások lehetőségét.

 

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!
Hozzászólok
Hozzászólás írása
Küldés
Még nincs egy hozzászólás sem.

Utoljára megtekintett termékek

Összehasonlító
{{TRAN('osszehas_osszehasonlito')}}